Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca verplaatst naar 2021

10 jul. 2020 door SVH

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca, georganiseerd door SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca), is verplaatst naar 2021 vanwege de aanhoudende impact van de coronacrisis op de horeca. Dat heeft de wedstrijdcommissie besloten. Dit jaar wordt aangegrepen om leerbedrijven extra te ondersteunen in het opstellen van opleidingsplannen en er wordt een rondje gemaakt langs oud-winnaars om te zien hoe zij met de coronamaatregelen omgaan en het opleiden van leerlingen op de werkvloer faciliteren. 

Normaal gesproken zou de wedstrijd, net als ieder jaar, in juni starten. Maar de beperkende maatregelen voor de horeca hebben ertoe geleid dat het simpelweg niet gepast is om de wedstrijd door te laten gaan. “Leerbedrijven, leermeesters, leerlingen en docenten hebben op dit moment andere zaken aan hun hoofd. Daarbij waren veel bedrijven nog maar nauwelijks operationeel na de lockdown waardoor maar weinig leerlingen aan het werk waren in leerbedrijven”, aldus Ricardo Eshuis, voorzitter wedstrijdcommissie Beste Leerbedrijf Horeca. 

Maar liefst twee winnaars afgelopen editie 

Tijdens de Horecava van januari dit jaar werd Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakte op de derde plaats de lijst compleet. Dit jaar werd voor het eerst ook de titel Beste Leermeester Horeca uitgereikt. Deze prijs ging naar Nita Huning - Koster, leermeester van Partycentrum ’t Noorden in Aalten. Deze winnaars blijven ook komend jaar titeldrager. Een unicum. 

Nu alvast inschrijven voor 2021? Dat kan! 

Wie de opvolgers van Restaurant ’t Havenmantsje en leermeester Nita Huning - Koster worden, zal door de verplaatsing van de wedstrijd pas in 2022 bekend worden gemaakt. Leermeesters, docenten en leerlingen kunnen hun favoriete leerbedrijf vanaf nu wel alvast nomineren via de website www.besteleerbedrijfhoreca.nl. In 2021 ontvangen de genomineerde leerbedrijven vervolgens bericht van de organisatie met de vraag of zij officieel willen meedingen voor de felbegeerde titel. 

Praktische tips om aan de slag te gaan met opleidingsplan 

De extra ruimte die nu ontstaat, biedt ook kansen om als leerbedrijf en leermeester het opleidingsplan voor leerlingen nog eens goed te bekijken en aan te scherpen. Eshuis: “Op de website van Beste Leerbedrijf Horeca biedt SVH tips om mee aan de slag te gaan als leerbedrijf. Met handige inzichten over het schrijven van een opleidingsplan, het opstellen van een introductie- en inwerkprogramma en het voeren van formele gesprekken. SVH stelt leerbedrijven daarnaast in de gelegenheid hun opleidingsplan naar ons te sturen, dan beoordelen onze deskundigen het plan en geven praktische tips om te verbeteren.” 

Beste leerbedrijven delen kennis en inspiratie 

Er zal verder dit jaar vanuit de wedstrijdorganisatie volop aandacht worden besteed aan leerbedrijven. “SVH biedt met de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca een podium aan leermeesters en leerbedrijven om hun belangrijke en onmisbare werk aan de branche te laten zien. Ook in deze moeilijke tijd is het belangrijk dat scholen leerlingen kunnen plaatsen bij leerbedrijven om praktijkervaring op te doen. Hoe dat in deze tijd met beperkende maatregelen gaat bij de beste leerbedrijven van ons land delen we graag als inspiratie voor de gehele branche. Denk aan video’s en Instagram takeovers van leermeesters en leerlingen zelf”, aldus Eshuis. 

Hoe zit de wedstrijd in elkaar? 

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks georganiseerd door SVH. Deelnemende leerbedrijven worden tijdens deze strijd beoordeeld door de eigen leermeesters, studenten en docenten, alsook door de wedstrijdcommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van SVH, KHN, SBB, FNV Horeca en oud-winnaars. Omdat goede leermeesters van onschatbare waarde zijn, maakten zij dit jaar voor het eerst ook kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Soms blinkt een leermeester dermate uit, dat dit een verschil maakt in een bedrijf. Dat is dan niet per se het beste leerbedrijf. Met de wedstrijd wil SVH goed werkgeverschap stimuleren en een bijdrage leveren aan de best mogelijke praktijkopleiding voor nieuwe horecamedewerkers. 

Winnaars Beste Leerbedrijf Horeca  

 • 2019/2020: 't Havenmantsje Harlingen 
 • 2018/2019: Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden 
 • 2017/2018: Het Hooihuis Roosendaal
 • 2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station 
 • 2015: Restaurant Vroeg 
 • 2014: Stempels Haarlem 
 • 2013: Hotel Greenside Texel 
 • 2012: McDonald’s Nederweert 
 • 2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel 
 • 2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud 
 • 2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe 
 • 2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam 
 • 2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte 

Winnaars Beste Leermeester Horeca 2019/2020 

 • Nita Huning - Koster, 't Noorden Aalten 

Restaurant De Werf Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023

13 jan. 2023 door SVH
lees meer

SVH presenteert Top 3 Beste Leermeester Horeca 2022/2023

5 dec. 2022 door SVH
lees meer

Top 3 wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 bekend

1 dec. 2022 door SVH
lees meer
bekijk alle artikelen