Over de wedstrijd

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is dé wedstrijd voor erkende leerbedrijven in de horeca!

In opdracht van de horecasector organiseert SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) de wedstrijd elk jaar, waarbij iedereen een of meerdere van de ruim 12.000 erkende horecaleerbedrijven kan nomineren als beste leerbedrijf. Daarnaast maken leermeesters elke editie kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Beide winnaars worden bekendgemaakt tijdens de grote finale op de Horecava.

Goed werkgeverschap

Met de wedstrijd wil SVH goed werkgeverschap aanmoedigen en een bijdrage leveren aan de best mogelijke praktijkopleiding voor leerlingen en nieuwe horecamedewerkers. De wedstrijd draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen binnen leerbedrijven. Dit is goed voor de individuele leerbedrijven en de sector als geheel.

In de strijd om de titel wordt gekeken naar zaken als: besteedt een leerbedrijf voldoende tijd en aandacht aan studenten en biedt het een veilige leeromgeving, met voldoende balans tussen werk en leren? 

Wedstrijdverloop

De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes waarna uiteindelijk wordt bepaald welk leerbedrijf wordt uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca!

De wedstrijd verloopt als volgt:

1) Nominatieronde

De wedstrijd start met de nominatieronde. Tijdens deze ronde kunnen leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers hun favoriete leerbedrijf of leerbedrijven nomineren!

Genomineerde leerbedrijven ontvangen per e-mail bericht dat ze genomineerd zijn. Na activatie van de nominatie doet het leerbedrijf echt mee aan de wedstrijd.

2) Opdrachten maken

Eenmaal genomineerd, dan start een leerbedrijf met de opdrachten! Als deelnemend leerbedrijf krijg je een paar weken de tijd om op te vallen, uit te blinken, punten te scoren en de strijd aan te gaan met andere leerbedrijven. Ook krijg je een goed inzicht in verbeterpunten om zo een nog beter leerbedrijf te worden. Op basis van de opdrachten krijgen de leerbedrijven punten en een plaats in de ranking. Bij de opdrachten moeten de volgende zaken worden ingezonden:

1. Een videopitch die laat zien waarom het leerbedrijf het beste leerbedrijf is

2. Het opleidingsplan van het leerbedrijf

3. Een testimonial van een student of leerling over het leerbedrijf

Bonuspunten zijn te verdienen met een nieuwe publieksopdracht, waarbij leerbedrijven hun netwerk aanspreken om op ze te stemmen. Lukt het ze 150 stemmen te verzamelen, dan levert dit extra punten op in de score!

Om te voorkomen dat leerbedrijven met een grote achterban een voorsprong hebben op kleinere organisaties, leveren de 150 of meer behaalde stemmen voor iedereen dezelfde hoeveelheid bonuspunten op.

3) Top 10

Na de nominaiteronde en het indienen van de opdrachten wordt vastgesteld welke leerbedrijven de top 10 hebben bereikt.

Deze leerbedrijven worden bezocht door SVH, die de punten van de opdrachten ook op de werkvloer zal beoordelen. Na deze bedrijfsbezoeken zal de commissie de top 3 van de wedstijd vaststellen. De wedstrijdcommissie bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, KHN, SBB, FNV Horeca, het onderwijs en oud-winnaars.

Nieuw: tijdens de top 10 bezoeken gaat de commissie ook op zoek naar de Beste Leermeester Horeca 2022/2023! De leermeesters die bij de top 10 leerbedrijven positief opvallen maken kans op deze titel! De winnaar van deze titel wordt ook tijdens de Horecava bekendgemaakt.

4) Finale

De top 3 wordt bezocht door de voltallige commissie van de wedstrijd.

De commissieleden beoordelen tijdens het bezoek het leerbedrijf met behulp van een checklist en gaan in gesprek met leermeesters en leerlingen op de locatie.

Met behulp van de beoordeling van de commissie in combinatie met andere beoordelingscriteria wordt de winnaar van de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 geselecteerd.

Zowel de winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 als de Beste Leermeester Horeca 2022/2023 worden bekendgemaakt op de Horecava 2023!

Beoordelingscriteria

1. Het bedrijf heeft een sterke, heldere visie op het opleiden van leerlingen in het eigen bedrijf. Dit komt tot uiting in onder meer stimulerend personeelsbeleid en de begeleiding van de leerling door een leermeester.

2. Het bedrijf biedt een goed opleidingsklimaat voor leerlingen waarin ze de verantwoordelijkheden krijgen die ze kunnen dragen. Het bedrijf geeft leerlingen ruimte om te leren (fouten maken mag!) en stimuleert hen om grenzen te verleggen. Het moedigt medewerkers aan cursussen en trainingen te volgen om kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

3. Het bedrijf heeft goede contacten met de school en is betrokken bij de opleiding. Het bezoekt bijvoorbeeld themabijeenkomsten voor leermeesters, verzorgt gastlessen op school of ontvangt leerlingen met bedrijfsbezoeken. Ook kan het betrokkenheid tonen door actief te zijn bij vakwedstrijden of examens.

4. Het bedrijf neemt deel aan brancheactiviteiten, zowel regionaal als landelijk.

5. Het bedrijf kan gedurende een jaar het boegbeeld zijn voor leerbedrijven in de branche.

Overige spelregels

1. Naast een bijzondere opleider moet een bedrijf minimaal twee jaar SBB erkend leerbedrijf zijn om mee te kunnen doen aan deze wedstrijd.

2. Erkende leermeesters in het leerbedrijf hebben in het afgelopen jaar leerlingen begeleid.

3. Leerbedrijven die in één van de drie voorgaande jaren (2019/2020, 2018/2019 en 2017/2018) de titel Beste Leerbedrijf Horeca hebben gewonnen, zijn uitgesloten van deelname.

Prijzen

De prijsuitreiking is jaarlijks op de Horecava.

1ste prijs

1. Een award!

2. Een muurschildje met de titel

3. Een dag meelopen met een SVH Meester naar keuze inclusief heerlijk verzorgde lunch

4. Jaarabonnement op SVH Horecatalent, het grootste e-learingplatform voor de horeca

2e prijs

1. Een muurschildje voor de nr. 2

2. Jaarabonnement op SVH Horecatalent, het grootste e-learingplatform voor de horeca

3e prijs

Een muurschildje voor de nr. 3

Winnaars Beste Leerbedrijf Horeca

2022/2023: De Werf in Veere
2019/2020: 't Havenmantsje in Harlingen
2018/2019: Van der Valk Sassenheim-Leiden
2017/2018: Het Hooihuis in Roosendaal
2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station
2015: Vroeg in Bunnik
2014: Stempels Haarlem
2013: Hotel Greenside Texel
2012: McDonald’s Nederweert
2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel
2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud
2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe
2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam
2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte

Winnaars Beste Leermeester Horeca 

2022/2023: Mark Benneker van 't Kruisselt in De Lutte
2019/2020: Nita Huning - Koster van 't Noorden in Aalten

De edities 2020/2021 en 2021/2022 konden vanwege geldende corona-maatregelen op dat moment niet doorgaan.

Restaurant De Werf Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023

13 jan. 2023 door SVH
lees meer

SVH presenteert Top 3 Beste Leermeester Horeca 2022/2023

5 dec. 2022 door SVH
lees meer

Top 3 wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 bekend

1 dec. 2022 door SVH
lees meer
bekijk alle artikelen