Over de wedstrijd

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks georganiseerd door SVH in opdracht van de horecabranche. Voorheen een verkiezing, is Beste Leerbedrijf Horeca nu een serieuze wedstrijd waarbij de leerbedrijven inhoudelijk streng worden beoordeeld.

Deelnemende leerbedrijven worden tijdens de wedstrijd beoordeeld door de eigen leermeesters, studenten en docenten. Daarnaast zal ook de commissie Beste Leerbedrijf Horeca, die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, KHN, SBB, FNV Horeca, de MBO Raad en oud winnaars de leerbedrijven beoordelen.

Nomineer nu als student, leermeester of docent jouw favoriete leerbedrijf of leerbedrijven en laat hen kans maken op de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2020/2021!

Goed werkgeverschap

Met de wedstrijd wil SVH het imago van de horeca verbeteren en goed werkgeverschap stimuleren. In de strijd om de titel wordt gekeken naar zaken als: besteedt een leerbedrijf voldoende tijd en aandacht aan studenten en biedt het een veilige leeromgeving, met voldoende balans tussen werk en leren? 

Door hier jaarlijks aandacht aan te besteden zorgen we voor de best mogelijke praktijkopleiding voor de nieuwe generatie horecamedewerkers. Dit is goed voor de individuele leerbedrijven en de sector als geheel.

Wedstrijdverloop

De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes waarna uiteindelijk wordt bepaald welk leerbedrijf wordt uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca 2020/2021.

De wedstrijd verloopt als volgt:

1) Nominatieronde

De wedstrijd start met de nominatieronde. Tijdens deze ronde kunnen studenten, docenten en leermeesters hun favoriete leerbedrijf of leerbedrijven nomineren. 

Genomineerde leerbedrijven ontvangen per e-mail bericht. Na activatie van de nominatie doet het bedrijf echt mee aan de strijd.

2) Beoordelingsronde

Tijdens de beoordelingsronde worden de leerbedrijven beoordeeld door de bij het leerbedrijf betrokken docent(en), studenten en leermeesters. Op deze manier ontstaat er inzicht over waar de sterke kanten van het leerbedrijf liggen en waar er ruimte is voor verbetering.

Met behulp van de beoordelingen verdienen de leerbedrijven punten en krijgen zij een plaats in de ranking die tijdens de beoordelingsronde live te volgen is op de website.  

Tijdens deze ronde is er ook een geheime opdracht. Deelname aan deze opdracht is niet verplicht, maar kan wel extra punten opleveren voor het leerbedrijf. 

3) Top 10

Aan het einde van de beoordelingsronde wordt de ranking bevroren en worden er punten toegekend voor het opleidingsplan en voor de deelname aan de geheime opdracht.

Leerbedrijven die hierna in de top 10 staan, zullen daarnaast voor de bekendmaking eerst worden gescreend of zij voldoen aan de criteria. 

Na het publiceren van de top 10 krijgen deze leerbedrijven een speciale opdracht en een bezoek van een commissielid. Het commissielid zal op basis van een gesprek en checklist een advies uitbrengen aan de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca. Deze beoordeelt hierna de tien leerbedrijven en bepaalt aan de hand hiervan de top 3.

Nieuw: tijdens de top 10 bezoeken gaat de commissie de wedstrijd nu ook op zoek naar de Beste Leermeester Horeca 2020/2021! De leermeesters die bij de top 10 leerbedrijven positief opvallen maken kans op deze titel!

4) Finale

De top 3 wordt bezocht door de voltallige commissie van de wedstrijd, waarbij het leerbedrijf een nieuwe opdracht krijgt dat tijdens het bezoek uitgevoerd wordt.

De commissieleden beoordelen tijdens het bezoek het leerbedrijf met behulp van een checklist en gaan in gesprek met leermeesters en leerlingen op de locatie.

Met behulp van de beoordeling van de commissie in combinatie met andere beoordelingscriteria wordt de winnaar van de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2020/2021 geselecteerd.

Zowel de winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2020/2021 als de Beste Leermeester Horeca 2020/2021 worden bekend gemaakt op de Horecava 2021! 

Beoordelingscriteria

1. Het bedrijf heeft een sterke, heldere visie op het opleiden van leerlingen in het eigen bedrijf. Dit komt tot uiting in onder meer stimulerend personeelsbeleid en de begeleiding van de leerling door een leermeester.

2. Het bedrijf biedt een goed opleidingsklimaat voor leerlingen waarin ze de verantwoordelijkheden krijgen die ze kunnen dragen. Het bedrijf geeft leerlingen ruimte om te leren (fouten maken mag!) en stimuleert hen om grenzen te verleggen. Het moedigt medewerkers aan cursussen en trainingen te volgen om kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

3. Het bedrijf heeft goede contacten met de school en is betrokken bij de opleiding. Het bezoekt bijvoorbeeld themabijeenkomsten voor leermeesters, verzorgt gastlessen op school of ontvangt leerlingen met bedrijfsbezoeken. Ook kan het betrokkenheid tonen door actief te zijn bij vakwedstrijden of examens.

4. Het bedrijf neemt deel aan brancheactiviteiten, zowel regionaal als landelijk.

5. Het bedrijf kan gedurende een jaar het boegbeeld zijn voor leerbedrijven in de branche.

Overige spelregels

- Naast een bijzondere opleider moet een bedrijf minimaal twee jaar SBB erkend leerbedrijf zijn om mee te kunnen doen aan deze wedstrijd.

- Erkende leermeesters in het leerbedrijf hebben in het afgelopen jaar leerlingen begeleid.

- Leerbedrijven die in één van de drie voorgaande jaren (2018/2019, 2017/2018 en 2016) de titel Beste Leerbedrijf Horeca hebben gewonnen, zijn uitgesloten van deelname.

Prijzen

De prijsuitreiking is jaarlijks op de Horecava.

1ste prijs

1. Lidmaatschap voor branchevaststellingscommissie

2. Een dag meelopen met een SVH Meester

3. Een muurschildje met de titel

 2e prijs

1. Een dag meelopen met een SVH Meester

2. Een muurschildje voor de nr. 2

 3e prijs

1. Een dag meelopen met een SVH Meester

2. Een muurschildje voor de nr. 3

Winnaars Beste Leerbedrijf Horeca

2019/2020: 't Havenmantsje Harlingen
2018/2019: Van der Valk Sassenheim-Leiden
2017/2018: Het Hooihuis
2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station
2015: Restaurant Vroeg
2014: Stempels Haarlem
2013: Hotel Greenside Texel
2012: McDonald’s Nederweert
2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel
2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud
2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe
2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam
2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte.


Winnaars Beste Leermeester Horeca 

2019/2020: Nita Huning - Koster, 't Noorden Aalten

Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca schuift door naar 2022

14 jul. 2021 door SVH
lees meer

SVH start grote wervingscampagne voor nieuwe studenten en medewerkers in de horeca

21 apr. 2021 door SVH
lees meer

SVH helpt leerbedrijven bij opstellen opleidingsplan

24 sep. 2020 door SVH
lees meer
bekijk alle artikelen