Interview winnaar 2015: Restaurant Vroeg, Bunnik

20 jul. 2016 door SVH


De beste zijn en de beste blijven


Afgelopen januari werd Restaurant Vroeg in Bunnik uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca 2015. De unanieme winnaar van de Verkiezing Beste Leerbedrijf Horeca. Zij wonnen de strijd van Fitland Hotel Helmond en King of the Ribs, die respectievelijk tweede en derde werden. Hoe voelt dat nu om het Beste Leerbedrijf Horeca te zijn? We gingen langs bij Restaurant Vroeg in Bunnik om met bedrijfsleider Harold Wennink terug te kijken op de verkiezing en hem deze vraag voor te leggen.

 “Dat voelt heel fijn, we zijn trots! Het is met name leuk voor al die leermeesters die we hebben, die hier dagelijks met de leerlingen bezig zijn. Het is voor hen het leukst, omdat ze een stukje waardering krijgen voor hun werk”, aldus Harold. Er zijn 15 leermeesters in dienst en jaarlijks werken er 8 leerlingen bij Vroeg. De leerlingen werken in de bakkerij, keuken, bediening en banqueting. “Tijdens de stageperiode draaien ze zeker een week mee op de andere afdelingen om met elkaar mee te kijken.”

Een unieke manier van begeleiden

Restaurant Vroeg heeft de Verkiezing Beste Leerbedrijf Horeca gewonnen door de wijze waarop zij leerlingen begeleiden en de ambachtelijke werkwijze. Uniek aan het leerbedrijf is de begeleiding van leerlingen en de manier waarop de ouders worden betrokken bij het leerproces. “Wanneer de leerlingen ongeveer een maand binnen zijn, nodigen we de ouders uit voor een ouderavond. We gaan dan met hen het gesprek aan en ze krijgen een rondleiding. We vertellen wat Vroeg is, wat we van de leerlingen verwachten en wat zij van het bedrijf mogen verwachten.”
Ook staat het ambacht centraal bij Restaurant Vroeg. “We maken veel uitstapjes met zowel medewerkers als leerlingen, bijvoorbeeld naar leveranciers en andere ambachtelijke bedrijven.” Binnenkort staat er een tripje naar Rotterdam op het programma, waar de medewerkers bij verschillende ambachten een kijkje in de keuken krijgen.

De spanning stijgt tijdens de verkiezing

Gedurende de verkiezing steeg de spanning en het enthousiasme. Harold: ”Je ziet dat je maar in die top drie blijft hangen. Dat gaat de goede kant op, dachten we toen.” Na de bekendmaking van de top tien merkte Harold dat het echt ging leven binnen het bedrijf. “Je merkt dan ook wel dat je all the way wil gaan en dat het je bezig houdt. Maar je moet gewoon blijven doen wat je altijd al doet, alleen moet je dit vertalen naar de vraagstukken die door de jury voorgelegd worden. Ik denk dat we dat goed onder woorden hebben weten te brengen.“
Daarna werd het serieus, de top drie nominatie en de juryronde volgden. Hier bewaart Harold goede herinneringen aan. “Het bezoek van de jury vond ik heel leuk om mee te maken, een rondleiding geven en laten zien waar we voor staan. In de jury zitten ook allemaal vakmensen die er vanuit hun eigen visie naar kijken.” De reacties van de juryleden werden direct ter harte genomen.
De ontknoping van de verkiezing is Harold het meest bijgebleven, want Restaurant Vroeg ging niet met lege handen naar huis. “Uiteindelijk gingen we naar de Horecava voor de uitreiking van de Verkiezing Beste Leerbedrijf Horeca 2015. We zijn met een groot team gegaan en dan maakt het ook niet meer uit of je 1, 2 of 3 wordt, het is sowieso een feestje waard. We waren daar met een leuke groep en hebben het achteraf goed gevierd in Amsterdam.”

“Je moet gewoon doen wat je altijd al doet”

Restaurant Vroeg won een prachtig prijzenpakket. Alle prijzen zijn stuk voor stuk leuk en waardevol vindt Harold. “De award staat nog steeds bij de kassa, dus gasten blijven hem zien en de felicitaties komen nog steeds binnen. Binnenkort komt Johan Kragtwijk, SVH Meestergastheer en SVH Wijnmeester hier een dag meelopen. Over de besteding van het opleidingsbudget zijn we nog aan het nadenken.”
Harold verheugt zich er nu al op om in de commissie van de komende verkiezing plaats te nemen. Met name op het jurybezoek aan de top drie, waarbij hij extra gaat letten op het enthousiasme van de leerlingen en het ambacht in het bedrijf. “Dan mogen we zelf bij de leerbedrijven gaan kijken hoe zij het doen en hen eventueel van tips voorzien, zoals ik ook tips gehad heb tijdens het jurybezoek. Maar ook om inspiratie op doen en voor het jureren natuurlijk.” Zijn rol in de commissie van de branchevaststellingscommissie ziet hij ook als een waardevolle schakel tussen de brancheorganisatie SVH, de ondernemers en het onderwijs.

Over drie jaar doet Vroeg weer mee

Bij Vroeg zijn ze alweer bezig met vooruitkijken en ontwikkelen. Zodat ze over drie jaar, wanneer ze weer mee mogen doen, kunnen laten zien dat ze nog steeds bij de beste horen. “We hebben ons ten doel gesteld dat als we weer mee mogen doen, we in ieder geval weer in die top tien willen komen om te laten zien dat het geen lucky shot was. Om dat te laten zien kunnen we niet blijven doen wat we nu doen, want dan zijn we weer vier jaar verder.”

Voor leerbedrijven die komend jaar meedoen aan de verkiezing heeft Harold de volgende tip: Investeer in je leermeesters dat komt je leerlingen ten goede!

Is jouw leerbedrijf klaar om dit jaar mee te doen met de Verkiezing Beste Leerbedrijf 2016 en deze titel in de wacht te slepen? Als leerling kun je vanaf nu het leerbedrijf dat volgens jou kans maakt, nomineren.


Christiaan Veldman van Grand Hotel De Draak uitgeroepen tot Beste Leermeester Horeca 2023/2024

12 jan. 2024 door SVH
lees meer

Het Noorden van Aalten wint wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2023/2024

12 jan. 2024 door SVH
lees meer

Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca bekend

1 dec. 2023 door SVH
lees meer
bekijk alle artikelen