Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca bekend

1 dec. 2023 door SVH

Donderdag 30 november maakte SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca), namens de commissie Beste Leerbedrijf Horeca, bekend welke leerbedrijven en leermeesters in de Top 3 van de wedstrijd staan.

De leerbedrijven die gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2023/2024 zijn in alfabetische volgorde:

  • BRASA bar & kitchen, Purmerend
  • Grand Hotel De Draak, Bergen op Zoom
  • Restaurant Het Noorden van Aalten, Aalten

Ook dit jaar had de wedstrijdcommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars ’t Havenmantsje en De Werf, de mooie taak om te bepalen welke leerbedrijven en leermeesters dit jaar de finale op Horecava 2024 bereiken.

De Top 10 van beste leerbedrijven is afgelopen weken bezocht door de vakjury. In twee uur tijd werd het leerbedrijf helemaal doorgezaagd over de cultuur en structuur van het leren en werken. De vakjury kreeg letterlijk een uitgebreid kijkje in de keuken. Uiteraard werd daarbij het opleidingsplan en de visie op opleiden onder de loep genomen. De resultaten van de bedrijfsbezoeken werden door de vakjury gepresenteerd aan de wedstrijdcommissie, waarna de Top 3 werd bepaald op basis van een objectieve scorelijst.

De Top 3
BRASA, De Draak en Het Noorden van Aalten wisten zich als beste leerbedrijven te onderscheiden. De bedrijven vielen tijdens de jurybezoeken op door de gestructureerde en heldere opleidingsvisie, met een individuele aanpak voor elke leerling. Ook werden de opdrachten tijdens de nominatieronde door deze bedrijven het beste uitgevoerd.

Ricardo Eshuis, directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie: "Het is niet voor niets een wedstrijd. En in een wedstrijd maken vaak details het verschil. In deze editie van Beste Leerbedrijf Horeca is dat echt van toepassing. Als we hadden gewild hadden we ook een Top 6 kunnen samenstellen van top-leerbedrijven die werken en leren zo goed laten samensmelten. Die bedrijven zijn ook allemaal geweldige werkgevers. En dat is wat we steeds vaker zien: goede werkgevers investeren in mensen en dus ook in leren. De leerbedrijven in de Top 3 blinken uit in een goede samenwerking met scholen, deelname aan verschillende brancheactiviteiten en hebben veel aandacht voor de leerling als individu. Door deze aanpak maken deze leerbedrijven het werken in de horeca aantrekkelijker en stomen zij een nieuwe generatie klaar die enorm enthousiast is over het vak.”

Beste Leermeester Horeca
De rol van de leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2023/2024. De beste leermeester kwam in beeld bij de bezoeken van de vakjury aan de leerbedrijven in de Top 10. Deze prijs is bedoeld voor de leermeester, die er met zijn of haar eigen kwaliteiten bovenuit steekt. De leermeesters die kans maken op de titel zijn in alfabetische volgorde:

  • Christiaan Veldman, Grand Hotel De Draak, Bergen op Zoom
  • Eelco Linckens, Van Rossum, Woerden
  • Troy Snijder, De Heerenkeet, Kerkwerve

Finale
De leerbedrijven in de Top 3 worden op 12 december bezocht en beoordeeld door de voltallige wedstrijdcommissie. Daarna zal in spanning gewacht worden op de uitslag. Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden tijdens de finale op Horecava 2024 bekendgemaakt.

Waarom deze wedstrijd
"De wedstrijd is er om samen met leerbedrijven te blijven werken aan de allerbeste praktijkopleidingen voor nieuwe horecamedewerkers en leerbedrijven te stimuleren zichzelf te blijven verbeteren. Goede leermeesters en leerbedrijven zijn van onmisbare waarde om een nieuwe generatie op te leiden. Dat is dan ook de reden dat SVH deze wedstrijd namens de branche organiseert. De wedstrijd draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen binnen leerbedrijven. Dit is goed voor de individuele leerbedrijven en de sector als geheel. In de strijd om de titel wordt gekeken naar zaken als: besteedt een leerbedrijf voldoende tijd en aandacht aan studenten en biedt het een veilige leeromgeving, met voldoende balans tussen werk en leren?”, aldus Eshuis.

Meer dan 100 deelnemers
De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks gehouden en startte begin september met de nominatie- en opdrachtenronde. Leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven opgeven voor de felbegeerde titel. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen. Voor deze wedstrijd werden dit jaar ruim 100 leerbedrijven genomineerd. De volledige lijst met erkende leerbedrijven die genomineerd zijn voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2023/2024 is te zien bij de ranking.

Christiaan Veldman van Grand Hotel De Draak uitgeroepen tot Beste Leermeester Horeca 2023/2024

12 jan. 2024 door SVH
lees meer

Het Noorden van Aalten wint wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2023/2024

12 jan. 2024 door SVH
lees meer

Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca bekend

1 dec. 2023 door SVH
lees meer
bekijk alle artikelen