Leermeester aan het woord: Glenn is leermeester bij Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden

1 aug. 2019 door SVH

Glenn is twee jaar leermeester bij Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden en werkt al 15 jaar in de hospitality branche. Glenn: “Ik heb het vak niet gekozen, het vak heeft mij gekozen. Ik vind het geweldig om de passie die ik voor de horeca heb over te brengen op de volgende lichting die later de toekomst wordt van ons mooie vak.”

En passie vindt hij dan ook echt belangrijk voor een leermeester, samen met plezier het vak over brengen op de leerlingen. Wat hij zijn eigen leerlingen dan ook echt wil meegeven is dat je plezier moet hebben in wat je doet. “Gasten merken het echt als jij geen plezier hebt in je werk. Je kan nog zo leuk en aardig doen, maar als dit niet vanuit jezelf komt, dan komt dit niet oprecht over.”

Leren door fouten te maken
Uniek aan Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden is dat de studenten echt de kans krijgen om het vak in de praktijk te leren. Ze krijgen niet de klusjes die je na een week al door hebt, maar krijgen juist verdieping. Hierdoor krijgen ze ook de kans om fouten te maken, want juist van het maken van fouten leer je het meest. “We zien de studenten niet als stagiair of leerling. Natuurlijk houden we er wel rekening mee, maar we laten ze gewoon alles doen wat onze medewerkers ook doen.” Een aantal stagiaires zijn nu ook echt collega’s geworden, ze werken hier dus na hun opleiding nog steeds.

Als leermeester ben je ook nooit uitgeleerd
De opleiding en het leerbedrijf komen steeds dichter bij elkaar, een trend die de organisatie ook steeds verder door wil zetten, zodat de studenten na hun opleiding echt klaar zijn om het werkveld in te gaan. Ook leermeesters zijn nooit uitgeleerd en het hotel maakt het voor hen mogelijk continue opleidingen en cursussen te blijven volgen. Zo wordt de kennis mede up-to-date gehouden met een e-learning omgeving, waar niet alleen de leermeesters maar ook alle andere medewerkers trainingen kunnen volgen.

15 leermeesters en 51 studenten
Er zijn op dit moment 15 leermeesters in het hotel en daarnaast zijn er nog een aantal collega’s van Glenn druk bezig om het leermeester diploma te halen. Samen begeleiden zij 51 studenten, van House of Hospitality studenten, stagiaires tot BBL’ers die een reguliere opleiding volgen.

Als leermeesters hebben ze eigenlijk niets anders gedaan voor de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca dan gebruikelijk. Ze zijn gewoon door gegaan met waar zij goed in zijn: het begeleiden van de studenten. “Ik ben van mening dat als je het Beste Leerbedrijf wilt worden, het echt vanuit de studenten zelf moet komen. Als wij hen goed begeleiden en zij trots zijn op waar zij hun studie volgen, dan gebeurt het eigenlijk allemaal vanzelf. En zo zijn wij ook nummer 1 geworden.”

SVH helpt leerbedrijven bij opstellen opleidingsplan

24 sep. 2020 door SVH
lees meer

Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca verplaatst naar 2021

10 jul. 2020 door SVH
lees meer

Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020

16 jan. 2020 door SVH
lees meer
bekijk alle artikelen